koomikkojanisalo

Sananvapauden tuoma vastuu ja vastuuttomuus


Aleksi Valavuori möläyttää: ”Meille ei homoja palkata”. Olipa hauska ”vitsi”. Aleksi, tämä ei ole vitsi: Espoon Unitedissa hetero saa perseilystä potkut.

Mistä moinen ajattelamattomuus ja alatyylisen ”vitsin” päätyminen someen kaiken kansan kauhisteltavaksi nykypäivänä voisi johtua? Tapahtuuko ympäröivässä yhteiskunnassamme asioita jotka saattaisivat hämärtää ihmisten arviointikykyä siitä mitä on järkevää suustaan päästää tai someen painaa vaikka se kallisarvoinen sananvapaus puolellamme onkin?

Me elämme aikaa jolloin sananvapaus on huipussaan. Jopa jenkkien presidentinvaalien ehdokkaat voivat aivan surutta sanoa mitä tahansa ja kansa mylvii. Mitä törkeämpää, alatyylisempää ja mitä kauempana minkäänlaisesta totuuspohjasta, sen suurempi älämölö ja tätä kautta onnistuminen.

Me elämme aikaa jolloin Suomessa päästäkseen eduskuntaan saa, ja oikeastaaan täytyy, luvata se mitä ajatellaan äänestäjien haluavan kuulla. Mitä epärealistisempi ja katteettomampi lupaus, sitä varmemmin virka Arkadianmäellä odottaa. Ja näin saa luvata, KOSKA et kai sä oikeesti uskonu että ne pitää lupauksensa?

Teuvo Hakkaraisen epäillään syyllistyneen rikokseen julkaisemalla kansanedustajan tehtäväänsä liittyvällä Facebook-sivullaan kirjoituksen, jossa uhataan, panetellaan ja solvataan islaminuskoa tunnustavaa ihmisryhmää. (Suora lainaus: YLE Uutiset 1.11.) Nyt Teuvo sai syytteen vihapuheesta. Puolue ei tarttunut millään tavalla herra ”unissakävelijä” Hakkaraisen sanomisiin vaikka nyt syyttäjä puuttui peliin. Puolue päättää oman kantansa kun saadaan oikeuden päätös.

Eli olemme tilanteessa jossa lakiemme säätäjät eivät ymmärrä niiden sisältöä vaan touhuavat menemään ja odottelevat oikeudelta päätöstä, että tuliko toimittua oikein.

Elämme aikaa jolloin kuka vaan voi sanoa mitä vaan

No, yritysmaailmassa joutuu vastuuseen sanomisistaan.

Valavuoren sutkautushan olisi pahimmassa tapauksessa pilannut koko brändin. Ainakin lipputuloja olisi voitu menettää. Se ei ole hyvää liiketoimintaa. Annetaan varulta potkut.

Näin yritysmaailmassa.

Mutta mitä tapahtuu, kun Tasavaltamme Suomen vastuullisimmissa tehtävissä olevat ihmiset päästelevät julkisuudessa suustaan mitä uskomattomampia sammakoita? “Heiiii! Vitsi, vitsi…” Ja se menee läpi.

Vuoden 2016 Suomessa sinun on mahdollista hoitaa koko Suomen asioita ja samaan aikaan poseerata natsien kanssa samassa kuvassa. Mutta saman vuoden Suomessa sinun ei ole mahdollista laskea homoista ajattelematonta alatyylistä huumoria ja jatkaa tehtäviäsi urheiluseurassa.

Samaan aikaan voi ihan hyvin mustamaalata ihmisjoukkoja etnisen taustansa tai uskonsa perusteella, kunhan olet poliitikko. Mutta jos Lidl tekee mainoskamppanjan jossa maitoa verrataan löyhästi homoon tai transihmiseen, se on jo liikaa!

Lidlillä oli ennen maitogatea pitkä kampanja ennakkoluuloisesta kapeakatseisesta valkoisesta heteromiehestä. Siitä ei kukaan pahoittanut mieltään. Tiedättekö miksi? Ei siksi että kukaan ei kokisi mainoksen osuneen omiin asenteisiin, vaan siksi että kukaan ei kehtaa myöntää olevansa se urpo joka kyseiseen hahmoon samaistuu ja tästä loukkaantuu.

Kun maidon mainonnasta nousi kohu, Lidl pyysi anteeksi ja veti markkinointinsa pois nopeammin kuin Halla-Aholle ehtisi selittämään sanan ihmisoikeudet merkityksen.

Mutta näin se homma toimii. Jos kyseessä on yrityksen taloudellinen intressi, sanoilla alkaa olemaan painoarvoa. Jos kyseessä on vain koko kansan intressi sen edustamissa eettisissä arvoissa ja pienituloisten toimeentulossa, eeeeei ihan niin vakavaa.

Toisaalta, jos joku on niin ajattelematon, että tekee alatyylisiä vitsejä someen eikä hoida työtään hyvin, on ihan asiallista tarttua ihmisen sanomisiin ja näin hyvällä syyllä päästään eroon ei toivotusta kiinnityksestä. Se toimii myös politiikassa silloin kun se on puolueen eduksi.

Sananvapaus on upea asia

Rakastan sananvapautta. Mutta se tuo mukanaan vastuun. Kaikki sallittu ei ole järkevää. Kaikilla meillä olisi siihen oikeus, mutta harvempi meistä lähtisi ISIS harjoitusleirin porteille huutelemaan että: ”Kattokaa kuinka hauskan vitsin keksin puhekuplaan mun piirtämään Allah -kuvaan.” Siitä voi koitua omat seurauksensa, niinkuin kaikista valinnoista elämässä.

Koska alatyylinen sananvapauden käyttö on nyt kuitenkin aikamme henki, minäkin käytän tähän loppuun sananvapaudellisen oikeuteni pilkata teitä kaikkia, arvon lukijani:

Naiset, teillä ei ole munaa. Ja miehet, te olette luusereita kun yritätte saada pillua noilta munattomilta naisilta! Ellet tietty ole umpihomo, sillon sä et ikinä tuu saamaan pillua. Tietty jos oot lesbo niin saat mutta te oottekin täysiä kyrpiä. Ja jos sä oot bi, oikeesti, että ihan kaikki käy? Epätoivoista. Jos oot polyamorisessa suhteessa, koita jo päättää! Ja jos oot yhteiskunnan normien mukaisessa ”tavallisessa” parisuhteessa, äärimmäisen tylsää ja kapeakatseista.

Uskovaiset, kasvakaa aikuiseks ja lopettakaa syntienne sysääminen jollekkin mielikuvitusolennolle, kantakaa vastuu. Ateistit, teillä ei ole harmaintakaan aavistusta siitä että elämä on paljon muutakin kuin tiedettä. Ja agnostikot! Hyväksytte uskon asiat siinä vaiheessa kun on varmaa näyttöä. Mihin enää tarvitaan uskoa jos jumala näyttäytyy. Poliitikkoja ei edes tarvitse tylyttää kun ne tekee sen ihan itse. Ja poliittisesti sitoutumattomat, voisitte koittaa tehdä edes jotain tämän yhteiskunnan eteen.

Kaikkein pahimpia ovat taiteilijat ja viihdyttäjät. Tyhjänpäiväistä haahuilua päivät pitkät ja sitten kun illalla käytte pyörähtämässä näyttämöllä, kutsutte sitä työpäiväksi ja otatte kunnollisilta oikeissa töissä käyviltä ihmisiltä rahaa siitä että he pääsevät rentoutumaan ja jaksavat taas arkea. Hävetkää! Eiku. Hävetään!

Stand up -koomikko Jani Salo

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.